Skip to main content
Tips Penjagaan Rambut

5 TIPS PUNCA UBAN RAMBUT

By 25 April 2018September 7th, 2020No Comments
Sekarang ini ramai remaja yang stress sebab ada beberapa rambut putih yang tumbuh di kepala. Ada yang sehelai dua dan ada yang setompok kat satu bahagian. Masih remaja sudah tumbuh uban di kepala? WOW, malu kan. Kalau pakai tudung tu takpe tak nampak. Tapi bila dah kahwin nanti, mesti suami akan nampak.

Masalah Uban

Kenapa  uban tumbuh di usia muda? Ade banyak faktor penyebab uban tumbuh di awal waktu ni. Jom kenali penyebabnya dan cadangan untuk mengawal dari tumbuhnya uban pada awal usia.
  • HORMON
Kelenjar tiroid ini dapat ditemui di bahagian depan leher, sedikit di bawah tekak. Kelenjar ini berfungsi untuk mengatur kecepatan tubuh membakar tenaga, menghasilkan protein, dan mengatur sensitivi tubuh. Kajian yang diadakan oleh Universiti Michigan mengatakan kelainan di kelenjar tiroid boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang biasa dinamakan hipotiroid. Disebabkan hipotiroid ini maka uban akan muncul di usia muda.

Permakanan Sihat Untuk Rambut

  • KURANG VITAMIN
Salah satu kandungan vitamin yang penting untuk manusia adalah vitamin B. Fungsi dari vitamin B ialah menjaga keseimbangan air dalam tubuh, membantu penyerapan lemak pada usus, dan membantu metabolisme dan lain-lain. Sumber makanan yang kaya dengan Vitamin B adalah beras merah, kuning telur, susu, gandum, kacang hijau dan lain-lain. Namun kurang vitamin B  dapat menyebabkan terjadinya gangguan pigmen di rambut. Akibatnya, pigmen warna hitam menjadi berkurang dan menyebabkan rambut  berubah menjadi putih.
  • KETURUNAN
Faktor genetik atau keturunan yang membuatkan sel-sel menghasilkan warna dan pigmen rambut. Jika pada garis keturunan kita ada yang memiliki uban di usia muda, maka ada kemungkinan kita juga akan mengalaminya. Tapi semestinya ia boleh di cegah dari awal.
  • SEBUM
Sebum adalah zat berminyak yang terutama terdiri dari lemak, keratin yang dihasilkan oleh kelenjar di kulit kepala. Selain itu sebum juga adalah merupakan zat yang berfungsi melembabkan rambut. Jika kekurangan zat ini, maka rambut akan berubah kering dan berubah warna menjadi putih atau kelabu.

Bahaya Rokok Untuk Rambut Dan Kesihatan

  • ROKOK
Rokok bukan sahaja berbahaya untuk kesihatan, tetapi juga tidak elok untuk rambut. 80% dari perokok memiliki rambut rosak secara umumnya, bukan sekadar uban.

CEGAHAN AWAL

Serum Faith Fleur

Serum Faith Fleur yang diperkaya dengan Vitamin E dan minyak zaitun terbukti sangat bermanfaat untuk rambut yang beruban. Serum ini akan merawat rambut terus dari akarnya, memperbaiki folikel rambut yang rosak dan memberikan zat tambahan kepada rambut.
Diperkuat dengan wangian yang menyegarkan, serum ini tidak akan melekit langsung untuk kulit kepala anda. Tidak berminyak dan tidak akan memberikan kesan sampingan. Dengan kandungan sebanyak 60ml, anda boleh menggunakannya selama lebih dari 60 hari.
Mudah bukan?

Kesemua faedah diatas ini anda boleh dapatkan pada harga RM10 sahaja. Ya betul, RM10 sahaja. Hubungi agen kami di www.faithfleur.my/agen

Leave a Reply