Skip to main content
Tips Penjagaan Rambut

KENALI APA ITU ALOPECIA AREATA

By 23 Januari 2019September 7th, 2020No Comments
APA ITU ALOPECIA AREATA?
Kami percaya, majoriti daripada anda tidak pernah dengar nama penyakit ini, Alopecia Areata. Tapi jika kami katakan botak bertompok, mesti anda tahu kan? Silap haribulan, anda yang baca artikel ini pun mengalaminya sendiri!
Alopecia Areata adalah penyakit dimana rambut mengalami keguguran yang teruk di satu-satu tempat sahaja. Tidak merebak ke kawasan lain. Apa yang menarik, anda tidak akan tahu anda mengalami Alopecia Areata kerana anda tidak akan nampak apa yang berlaku diatas kepala.. melainkan ditegur oleh orang lain!
Related image
Tompokan ini bermula kecil dan kemudian menjadi semakin besar. Apabila dua tompok bertemu, ianya akan menjadi satu tompok yang besar.
Penyakit ini bermula apabila sistem imunisasi menyerang folikel rambut, sehingga menyebabkan rambut gugur dari kepala. Dan untuk pengetahuan anda juga, Alopecia Areata tidak hanya berlaku pada kulit kepala, ianya boleh merebak sehingga ke kening anda. Ianya boleh berlaku dengan sangat perlahan atau sangat pantas, bergantung pada tahap imunisasi anda.
Related image
Dan masalah ini boleh menjadi lebih kronik lagi, dimana tompokan tersebut merebak ke seluruh kepala sehingga anda mengalami botak keseluruhan kepala. Penyakit ini dinamakan sebagai Alopecia Totalis. Lebih menakutkan, rambut anda akan mustahil untuk tumbuh semula. Akar rambut telah mati.
Berita baiknya, Alopecia Areata masih boleh dirawat.
APA SIMPTOMNYA?
Simptom utama untuk Alopecia Areata adalah, keguguran rambut yang kronik pada kawasan tertentu sehingga membentuk pulau. Pada permulaannya, pulau ini bersaiz syiling 10 sen dan kemudian membesar dan semakin membesar. Anda akan perhatikan rambut sangat mudah untuk gugur ketika mandi atau baring di bantal.
Image result for alopecia areata
Diingatkan sekali lagi, kata kuncinya ada kronik. Keguguran rambut ada normal, tapi keguguran rambut yang kronik? Itu penyakit. Jadi usah risau jika rambut anda gugur sedikit, itu adalah kitaran hayat badan.
BAGAIMANA BOLEH TERJADI?
Alopecia Areata berlaku kerana “kesilapan” sistem imunisasi kita. Ianya menyerang sel baik yang disalah anggap sebagai bakteria atau virus. Secara tidak langsung, folikel rambut menjadi lemah dan tidak dapat memegang struktur rambut dengan kuat. Lalu, menyebabkan keguguran rambut.
Image result for alopecia areata
Dan sehingga ke hari ini, masih tiada jawapan bagaimana kesilapan sistem imunisasi ini berlaku. Golongan yang ada penyakit diabetes akan lebih mudah mengalami Alopecia Areata ini. Dan, penyakit ini boleh diwarisi turun temurun!
BAGAIMANA KAMI BOLEH MEMBANTU ANDA?
Setiap penyakit, ada penawarnya. Hair Tonic kami telah membantu ramai orang yang mengalami masalah rambut bertompok atau Alopecia Areata ini. Apa rahsianya?
No photo description available.
Hair Tonic kami mempunyai 7 ramuan istimewa untuk rambut anda.
 • DAUN JELATANG
  Disebalik daun yang tajam dan menyengat, daun jelatang mampu merawat keguguran rambut yang terukImage result for nettle
 • DAUN INAI
  Selain dari memberikan warna untuk rambut anda, inai dipercayai boleh mengurangkan kelemumur dan menggalakkan pertumbuhan rambut baruImage result for henna leaf
 • DAUN SELADA AIR
  Mampu memulihkan kulit kepala yang kering dan memberikan nutrisi yang lengkap untuk melembapkan rambutImage result for watercress
 • GINSENG
  Ginseng sudah terkenal sejak beribu tahun dulu lagi dengan khasiat untuk tubuh badan. Tetapi, ginseng juga mampu menguatkan akar rambut supaya tidak mudah gugurImage result for ginseng
 • DAUN ARNICA
  Mengandungi bahan kimia semulajadi yang dipercayai mampu merawat rambut bercabang dan uban pramatang di usia muda
Image result for arnica
 • DAUN SAGE
  Daun yang popular untuk rawatan rambut. Minyaknya digunakan untuk melembutkan dan mewangikan rambut andaImage result for sage
Dan berikut adalah testimoni dari pelanggan kami yang gembira!
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text
Dapatkan Hair Tonic dari Faith Fleur sekarang, kembalikan keremajaan anda, kembalikan keyakinan anda! Hanya RM59.90 sahaja. Whatsapp 0146298964 atau hubungi agen kami disini

Leave a Reply