Skip to main content
Tips Penjagaan Rambut

Merata Tempat Ada Rambut Gugur, Ketahui Punca Dan Cara Rawat Sekarang

Masalah rambut gugur ni boleh dialami oleh semua orang tak kira umur atau pon jantina. Bagi mereka yang tak tahu, peningkatan masalah keguguran rambut mungkin disebabkan oleh isu berkaitan kesihatan, seperti alopecia, kekurangan nutrien, kehamilan atau pengambilan ubat. Rawatan selalunya bergantung pada punca, tetapi mengelak rawatan haba dan mengamalkan petua gaya hidup berbeza boleh membantu.

Ia sebenarnya adalah tipikal bagi kita sebagai manusia untuk kehilangan antara 50 dan 100 helai rambut sehari. Kenyatann ini menurut kepada American Academy of Dermatology (AAD). Dengan kira-kira 100,000 rambut yang berada di kepala korang tu, kehilangan kecil itu tidak ketara. Jangan korang takut pulak bila dah tau informasi tersebut. Hal ini kerana, rambut baru biasanya menggantikan rambut yang hilang, tetapi ini tidak selalu berlaku. Rambut gugur boleh berkembang secara beransur-ansur selama bertahun-tahun atau berlaku secara tiba-tiba. Bergantung pada punca asas, ia mungkin sementara atau kekal.

Keguguran rambut, sama ada kebotakan yang serius atau pon rambut korang menipis dengan ketara boleh berlaku atas pelbagai sebab. Kadangkala keguguran rambut adalah kesan sampingan daripada masalah kesihatan yang korang perlu tangani dan akan dibaiki sendiri apabila masalah kesihatan itu dirawat dengan betul. Jika korang menghadapi masalah rambut menipis atau pon botak, ia adalah penting untuk korang berjumpa pakar dermatologi supaya korang boleh mengetahui punca masalah dan juga memikirkan cara yang boleh dilakukan untuk menghentikan masalah keguguran rambut atau memperbaharui pertumbuhan.

Punca Terjadinya Rambut Gugur

1) Kehamilan

Ketidakseimbangan hormon dalan badan boleh menyebabkan keguguran rambut, terutamanya hormon yang turun naik secara drastik yang berlaku selepas kehamilan dan bersalin. Tahap estrogen naik secaea mendadak semasa kehamilan, yang boleh mengubah sementara kitaran pertumbuhan rambut korang. Pada masa ini, korang mungkin mengalami kurang keguguran rambut daripada biasa. Apabila tahap estrogen kembali normal selepas kehamilan, korang mungkin mendapati lebih banyak keguguran rambut daripada biasa. Ia juga bukan perkara biasa bagi ibu selepas bersalin untuk melihat rambut menipis atau tompok botak. Keguguran rambut yang berkaitan selepas bersalin paling ketara di sepanjang garis rambut, dan juga pada wanita dengan rambut panjang. Apabila seluruh badan korang pulih, folikel rambut juga sama.

2) Trauma fizikal

Apabila badan korang mengalami tekanan fizikal yang serius, kitaran semula jadi pertumbuhan rambut dan rehat juga boleh terganggu. Lalu, ia mengakibatkan keguguran rambut, selalunya dalam bentuk rambut menipis atau rambut korang mungkin gugur secara bergumpal. Sebarang kejutan pada sistem, seperti kemalangan teruk, pembedahan, melecur, atau penyakit serius, boleh mengejutkan folikel rambut. Jenis keguguran rambut ini juga dikenali sebagai telogen effluvium, dan ia boleh sembuh dalam tempoh enam hingga lapan bulan. Jangkitan dan penyakit juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Demam tinggi atau jangkitan teruk semuanya boleh menyumbang kepada keguguran rambut sementara. Trauma fizikal ini mungkin termasuk jangkitan kulit kulat, serta jangkitan bakteria seperti sifilis, yang semuanya boleh menyebabkan rambut botak atau menipis. Rawatan jangkitan asas boleh memulihkan pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut, jadi langkah pertama korang ialah dapatkan rawatan perubatan.

3) Kekurangan nutrien

Kekurangan dalam vitamin dan mineral tertentu boleh menyebabkan keguguran rambut dan pertumbuhan rambut yang berkurangan kerana ia membantu dalam kitaran pertumbuhan rambut dan perolehan selular. Contoh kekurangan vitamin yang boleh menyebabkan keguguran rambut adalah termasuk protein, biotin, zink, dan zat besi yang tidak mencukupi. Tetapi sebelum korang dapatkan suplemen di kaunter untuk merawat sebarang kekurangan, bincang dahulu dengan doktor korang untuk mengetahui sama ada korang benar-benar kekurangan sebarang nutrien, untuk mengelakkan dos berlebihan. Keguguran rambut biasanya ada faktor genetik dan boleh berlaku walaupun langkah pencegahan diambil. Namun begitu, jangan berlebih pula. Berlebihan nutrien, seperti vitamin A dan E, boleh menyebabkan keguguran rambut.

Cara Rawat Rambut Gugur

1) Memakai Full Set daripada Faith Fleur

Full Set daripada Faith Fleur ni mengandungi Hair Loss Shampoo, Hair Loss Conditioner, Hair Tonic, Hair Serum dan juga Hair Mist. Kesemua produk-produk ni memang dapat membantu dan merawat masalah rambut gugur yang korang alami. Hair Loss Shampoo mampu mengurangkan masalah rambut gugur, mengurangkan minyak berlebihan pada kulit kepala, dan juga menggalakkan pertumbuhan rambut. Hair Loss Conditioner pula membantu memulihkan dan mengekalkan kelembapan, mengurangkan kerosakan rambut, mengelakkan masalah rambut gugur, dan juga mengembalikan minyak semulajadi. Seterusnya, Hair Tonic menggalakkan pertumbuhan rambut, menguatkan akar rambut, dan meningkatkan kualiti rambut dan kulit kepala. Selepas itu, Hair Serum dapat mengurangkan masalah rambut gugur, menghapuskan kelemumur, melebatkan dan melembutkan rambut, membaiki rambut rosak dan kering, dan memberi wangian kepada rambut. Akhir sekali, Hair Mist dapat memberikan kelembapan kepada rambut, memberi nutrisi kepada rambut, melindungi rambut daripada cahaya matahari dan kesan haba dandanan rambut, dan juga mengelakkan rambut bercabang.

2) Membasuh dengan kerap

Mencuci rambut korang setiap hari boleh melindungi daripada keguguran rambut dengan memastikan kulit kepala sihat dan bersih. Akan tetapi, perkara utama ialah menggunakan syampu ringan. Formula yang lebih keras boleh mengeringkan rambut dan menyebabkannya patah, yang membawa kepada keguguran rambut.