Skip to main content
Kisah baru

Sejarah Pemakaian Rambut Palsu

Pemilihan untuk memakai rambut palsu telah menjadi pilihan oleh ramai orang pada masa kini. Sama ada mahu kelihatan lebih yakin dan cantik, atau mahu menggantikan rambut yang telah gugur kerana mengambil ubat-ubatan. Pemakaian rambut palsu bawa pelbagai sebab yang berbeza bagi setiap individu yang memakainya. Untuk siapa yang masih tidak tahu, rambut palsu mempunyai sejarah dan latar belakang yang menarik.

Mengikut sejarah, pemakaian rambut palsu yang paling awal direkodkan dan juga diketahui boleh dikatakan pada waktu Mesir purba. Orang Mesir purba mencukur kepala mereka dan kemudian memilih untuk memakai rambut palsu supaya mereka dapat melindungi diri mereka daripada matahari. Selain daripada itu, orang Assyria, Phoenicia, Yunani, dan Rom kadang kala menggunakan gunting rambut buatan pada zaman mereka.

Hanya pada abad ke-16, bagaimanapun, rambut palsu telah menjadi satu bentuk perhiasan atau pilihan alternatif untuk menggantikan rambut sebenar yang boleh diterima secara umum untuk kecacatan pada rambut, seperti dalam kes Ratu Elizabeth I. Periwig, buat kali pertama sejak Mesir purba, digunakan secara meluas pada abad ke-17, selepas Louis XIII mula memakainya pada tahun 1624.

Menjelang tahun 1665, industri rambut palsu telah ditubuhkan bertempat di Perancis dengan pembentukan persatuan pembuat rambut palsu. Rambut palsu menjadi simbol kelas tersendiri selama lebih dari satu abad. Pada abad ke-17 ia mencapai perkembangan maksimumnya. Ini dimaksudkan dengan rambut palsu yang meliputi bahagian belakang dan bahu.

Rambut palsu lelaki dalam pelbagai bentuk dipakai di seluruh Barat pada abad ke-18, sehingga revolusi Perancis dan Amerika menghanyutkan simbol status sosial ini. Selama beberapa abad wanita terus memakai rambut palsu, tetapi hanya secara sembunyi-sembunyi. Populariti rambut palsu gaya semula jadi wanita meningkat dengan ketara pada abad ke-20, terutamanya selepas pembangunan rambut palsu yang diperbuat daripada rambut sintetik yang murah. Selepas itu, wanita menjadi lebih terbuka tentang penggunaan rambut palsu sebagai pilihan fesyen.

rambut palsu

Oleh itu, adalah lebih untuk mengambil langkah penyelamatan awal jika korang di luar sana mempunyai masalah rambut gugur tau. Jika tidak, korang akan menjadi salah seorang yang terpaksa mengambil alternatif rambut palsu untuk menggantikan semula rambut asli korang yang telah gugur tu. Salah satu produk penjagaan rambut terbaik yang menghalang dan merawat masalah rambut gugur datangnya dari Faith Fleur.

Shampoo Hair Loss dan Conditioner Hair Loss

Shampoo Hair Loss daripada Faith Fleur mampu mengurangkan masalah rambut gugur, mengurangkan minyak berlebihan pada kulit kepala, dan juga menggalakkan pertumbuhan rambut. Conditioner Hair Loss daripada Faith Fleur pula dapat membantu memulihkan dan mengekalkan kelembapan rambut, mengurangkan kerosakan rambut, mengelakkan masalah rambut gugur, dan juga mengembalikan minyak semulajadi rambut korang.