Skip to main content
Tips Penjagaan Rambut

APAKAH PILIHAN PERAWATAN UNTUK RAMBUT BOTAK?

By 21 Ogos 2022No Comments

SESIAPA sahaja, baik lelaki atau wanita boleh mengalami masalah keguguran rambut.  Rambut gugur boleh mempengaruhi kulit kepala atau seluruh badan dan juga boleh menjadi sementara ataupun kekal. 

Apabila mengalami keguguran rambut yang banyak, mungkin anda berhadapan dengan masalah kebotakan. Kebotakan biasanya merujuk kepada kehilangan rambut secara berlebihan dari kepala dan boleh terjadi disebabkan keturunan, perubahan hormon, kesan ubat-ubatan tertentu atau keadaan kesihatan.

Bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka membiarkan masalah botak ini tanpa rawatan dan melindunginya. Tahukah anda, masalah kebotakan ini lebih ketara berlaku pada lelaki. Namun begitu, wanita juga boleh menghadapi masalah ini tanpa disedari. Persoalannya, jika berhadapan dengan kebotakan, apakah pilihan rawatan untuk mengatasinya?

 

GEJALA 

Rambut gugur boleh berlaku dalam pelbagai cara, bagaimanapun ia bergantung kepada apa yang menyebabkannya. 

Ia boleh datang secara tiba-tiba atau sedikit demi sedikit. Berikut merupakan antara gejala keguguran rambut yang berkemungkinan berlaku:

  • Penipisan di bahagian atas kepala. 

Ini adalah jenis keguguran rambut yang paling biasa mempengaruhi individu ketika meningkat usia. Untuk lelaki, rambut akan kelihatan mulai surut pada garis rambut di dahi. Wanita pula biasanya mempunyai bahagian rambut yang melebar. 

  • Bintik-bintik botak bulat 

Sebilangan orang kehilangan rambut di bintik-bintik botak bulat atau tambalan pada kulit kepala, janggut atau alis. Kulit anda mungkin gatal atau sakit sebelum rambut gugur.

  • Rambut yang disikat, gugur secara tiba-tiba. 

Kejutan fizikal atau emosi boleh menyebabkan rambut menjadi cepat rosak. Segenggam rambut boleh keluar ketika disikat atau mencuci rambut. Keguguran rambut jenis ini biasanya menyebabkan penipisan rambut secara keseluruhan tetapi bersifat sementara.

  • Rambut gugur seluruh badan. 

Beberapa keadaan dan rawatan perubatan, seperti kemoterapi untuk barah, boleh menyebabkan rambut gugur di seluruh badan anda. 

  • Tompok skala di kulit kepala. 

Ini adalah tanda kurap. Ia mungkin disertai dengan rambut patah, kemerahan, bengkak dan, kadang-kadang, keluar.

 

JENIS RAWATAN KEGUGURAN RAMBUT

Terdapat rawatan yang berkesan untuk beberapa jenis keguguran rambut. Anda mungkin dapat mengurangkan masalah keguguran rambut, atau sekurang-kurangnya melambatkan prosesnya.

Dengan beberapa keadaan, seperti rambut gugur (alopecia areata), rambut boleh tumbuh semula tanpa rawatan dalam setahun. Rawatan untuk keguguran rambut termasuk ubat-ubatan dan pembedahan.

Terdapat beberapa jenis rawatan keguguran rambut yang boleh dilakukan. Ia terdiri, rawatan Follicular Unit Extraction (FUE); rawatan Platelet Rich Plasma (PRP) dan Mesoterapi.

1. Follicular Unit Extraction (FUE)

Follicular Unit Extraction (FUE), ia adalah prosedur yang melibatkan pengambilan unit folikel individu, sehelai rambut tanpa pembedahan. Doktor akan menuai unit folikel dan menanamnya di kawasan botak. FUE kebanyakannya digunakan apabila pesakit telah mempunyai parut yang banyak dan kulit yang tidak sesuai untuk prosedur.

2. Platelet Rich Plasma (PRP)

Di dalam rawatan keguguran rambut, PRP akan disuntik ke dalam kulit kepala untuk merangsang folikel rambut yang akan berperanan dalam pertumbuhan rambut. Folikel rambut mengandungi sel stem. Sel stem adalah sejenis sel yang yang boleh menghasilkan sel-sel yang baru. Dengan bantuan PRP Therapy, sel stem ini akan berkembang dengan menghasilkan unit-unit folikel yang baharu. 

3. Mesoterapi

Mesoterapi adalah suntikan ubat-ubatan atau nutrien untuk membantu pertumbuhan rambut bagi merawat keguguran rambut. Semasa rawatan mesoterapi, vitamin, mineral, antioksidan dan bahan aktif lain disuntik terus ke lapisan ketiga kulit di mana saluran darah akan mengaktifkan folikel rambut yang aktif (tidak aktif) dan merangsang kulit kepala untuk membantu pertumbuhan rambut.

Bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan doktor untuk melihat rawatan mana yang sesuai dengan keadaan anda dalam usaha membantu anda mengembalikan semula rambut yang anda inginkan.

 

KESIMPULAN 

Rambut adalah mahkota yang perlu anda jaga, belai sepertimana anda menjaga wajah. Menjaga aset berharga ini bukan sahaja dari luaran, malahan dalaman juga perlu diambil kira tanpa mengira faktor dan latar belakang kehidupan. Jagalah penampilan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat agar kehidupan lebih seimbang dan sempurna.

 

Ingin lebih banyak perkongsian mengenai rambut? Sertai kami di https://t.me/faithfleurlover