Skip to main content
Tips Penjagaan Rambut

Rutin Penjagaan Rambut, Ini Langkah-Langkah Yang Perlu Buat

Setiap orang di atas muka bumi ni sudah semestinya mempunyai rutin penjagaan rambut yang berbeza kan. Yelah, dah jenis rambut pon berbeza. Mestilah cara nak jaganya juga akan menjadi berbeza supaya ia sesuai dengan jenis rambut korang tu. Korang sebenarnya jangan mudah terikut dengan rutin penjagaan rambut orang lain tau sebab kalau korang salah guna produk dan cara dan menjaga rambut, lagi teruk lah kejadiannya rambut korang tu. Untuk mendapatkan kesan yang positif, korang mestilah konsisten dengan rutin penjagaan rambut yang dah sememangnya sesuai dengan kulit kepala dan juga rambut korang tau.

Secara keseluruhannya, terdapat beberapa langkah penjagaan rambut yang sama dan juga sesuai digunakan oleh jenis rambut yang berbeza. Jika korang masih lagi tidak tahu, artikel ini akan membantu korang untuk mendapat sedikit sebanyak idea tentang langkah-langkah yang penting dalam setiap rutin penjagaan rambut. Korang patut cuba tau, sebabkan bukannya susah pon nk jaga mahkota diri kita sendiri ni!

 

Untuk rutin penjagaan rambut yang berkesan, ini adalah beberapa langkah yang perlu korang lakukan.

1) Basuh Rambut Dengan Kerap

Mencuci rambut korang dengan kerap memastikan kulit kepala dan rambut korang bebas daripada kotoran dan minyak berlebihan. Walau bagaimanapun, kekerapan yang betul bergantung pada jenis rambut dan pilihan peribadi korang untuk mencuci rambut. Jika korang mempunyai rambut yang sangat kering, hadkan mencuci kepada dua kali seminggu. Jika anda mempunyai kulit kepala berminyak, mencuci rambut korang pada hari yang bergantian boleh membantu.

2) Keringkan Rambut Secara Semulajadi

Proses mengeringkan rambut menggunakan pengering rambut memang akan menjadikan rambut korang cantik seperti idola pada skrin korang . Tetapi penggayaan haba yang berlebihan boleh merosakkan kulit kepala rambut korang . Hadkan kepada acara penting, jika korang perlu bergaya. Pengeringan udara atau pengeringan tuala selepas syampu adalah cara terbaik untuk digunakan.

3) Pakai Syampu Yang Bebas Kimia

Kita semua memang benar-benar tidak boleh mengawal semua faktor persekitaran yang merosakkan rambut, tetapi apa yang korang boleh kawal ialah jenis syampu yang korang gunakan. Kurangkan bilangan bahan kimia dalam syampu korang, lebih sihat rambut. Pilih syampu yang sesuai dengan jenis rambut. Sulfat dan paraben dalam syampu digunakan untuk membuih dan mengawet, tetapi ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit dari semasa ke semasa dan meningkatkan risiko gangguan hormon.

4) Gunakan Sikat Bergigi Lebar

Rambut yang basah rapuh dan mudah rosak. Biarkan rambut korang kering dan kemudian gunakan sikat bergigi lebar untuk menyikat rambut. Sikat jenis ini menghalang kerosakan pada rambut korang.

5) Minum Banyak Air

Penghidratan dalaman ditambah juga dengan penghidratan luaran adalah kunci kepada rambut yang seimbang dan sihat. Korang mungkin menggunakan produk dan minyak penjagaan rambut yang menghidratkan, tetapi minum sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari memastikan kesihatan rambut yang baik.